Klima i grijanje Miloc Klima uređaji - Savjeti Pregorjevanje kompresora – problem korozivnog djelovanja kiselina u rashladnim uljima

Pregorjevanje kompresora – problem korozivnog djelovanja kiselina u rashladnim uljima

Pregorjevanje kompresora – problem korozivnog djelovanja kiselina u rashladnim uljima
ISPIS DETALJA ZA Pregorjevanje kompresora – problem korozivnog djelovanja kiselina u rashladnim uljima
U sustavima za kondicioniranje zraka ili rashladnim sustavima (AC ili R sustavi) prečesto dolazi do pregorijevanja kompresora. To je oduvijek bio glavni uzrok kvarova AC ili R sustava.

Iako su AC ili R sustava projektirani i konstruirani da bi trajali mnogo godina, pa ipak usprkos toj brižljivo projektiranoj i predviđenoj trajnosti dolazi do njihovog pregorijevanja koja su uzrokovana korozivnim djelovanjem kiselina .

Najjednostavnijim riječima, pregorijevanje kompresora može se opisati kao jedna unutarnja greška koja otežava ili onemogućava mehaničku sposobnost pumpanja kompresora. Tijekom godina proizvođači AC i R sustava nudili su čitav niz razloga za takve preuranjene kvarove. Među najčešće navođenim uzrocima su problemi s rashladnim sredstvom, kao što su procurivanje ili uporaba krive vrste rashladnog sredstva, greške u mehaničkim ili električnim instalacijama, gubitak ili niska razina rashladnog ulja, problemi s električnim napajanjem, naplavljivanje rashladnog sredstva, kvarovi na komponenti zbog grešaka u proizvodnji ili u projektu, problemi metalurške naravi, zagađenost vodom, rad pri neodgovarajućem pritisku rashladnog sredstva, zamrzavanje spirale isparivača, i taj se spisak nastavlja unedogled.
U praksi, ovi i niz drugih problema mogu dovesti i dovode do pregorijevanja kompresora.
Međutim, jedan od najelementarnijih problema često se gubi u mnoštvu elektromehaničkih argumenata kojima se objašnjavaju kvarovi, a to je kiselina.

Pojavu kiseline u kompresoru možemo opisati kao rezultat niza kemijskih reakcija.
Uz prisutnost kemikalija kao što su ulja za kompresor i rashladna sredstva koja sadrže klor/fluorin, katalitičkih metala poput bakra i čelika, raznih polimernih materijala, plus uvjeta rada koje karakteriziraju veoma visoka temperatura i pritisak zajedno s prisutnom snažnom električnom energijom, može doći i često do kemijskih reakcija. U kontaktu s vodom, koja ne bi trebala biti prisutna ali gotovo uvijek jest, dolazi do nastajanja kiseline.
Prisutnost kiseline u AC ili R sustavima, posebice nakon što je došlo do pregorijevanja kompresora, općenito je dobro poznata u ovoj grani industrije. Međutim, značenje i štetne posljedice ovih korozivnih sredstava nije šire priznato. S tehničkog stanovišta, kiseline mogu izazvati pregorijevanje kompresora i direktno i indirektno. Direktno, one izazivaju prekomjerno električno opterećenje i/ili kvar time što nagrizaju spojeve unutrašnjih električnih vodova, uništavajući obloge magnetnih vodova i/ili nagrizajući navoje motora. Indirektno, one ubrzavaju mehaničke kvarove (koji pak potiču električne kvarove) time što napadaju vodove rashladnog sredstva i priključke. To dovodi do procurivanja i gubitak pritiska rashladnog sredstva. Njihovo korozivno djelovanje dovodi u otopinu aktivne metale kao što je bakar. Ti metali zatim oblažu mehaničke površine smanjujući njihove projektne tolerance, što pojačava probleme vezane uz opterećenje i habanje. U nekim slučajevima, kiselina također nanosi štetu polimernim i elastomernim konstrukcijskim materijalima i nekim višim legiranim metalima, čime se umanjuje njihova čvrstoća i funkcionalna sposobnost.

Iskusni serviseri dobro znaju da su kiseline prisutne u AC ili R sustavima, posebice nakon pregorijevanja kompresora. Oni znaju da je izostanak brige za sprečavanje stvaranja kiseline kroz dobru praksu ugradnje, rada, održavanja i popravka, otvoreni poziv na kvar sustava.
Nažalost, dobri serviseri također znaju da je potpuno oslobađanje sustava od kiseline rijetko u potpunosti efikasno i nije tako jednostavno kao što to izgleda sa stanovišta proizvođača uređaja za ispiranje i filtriranje. Štoviše, sa strožim ekološkim propisima glede zbrinjavanja opasnog otpada i sprečavanja zagađenja zraka i sve restriktivnijim propisima o uporabi rashladnih sredstava koje je nametnuo Montrealski protokol, primjenjivanje ove utvrđene prakse postaje sve teže, izuzetno skupo i u mnogim slučajevima, naprosto nemoguće.

Pošto će se kiseline neizbježno stvarati u AC ili R sustavima i predstavljaju značajni uzrok pregorijevanja kompresora, bitno je da se ta korozivna sredstva temeljito odstrane. To je posebice važno nakon što je došlo do pregorijevanja, zbog velike količine kiseline koja se stvara prilikom ove vrste kvara. Ako se kiseline u potpunosti ne odstrane iz sustava, mogu se očekivati kasnija pregorijevanja zamjenskih kompresora, do kojih obično vrlo brzo dolazi. Premda su usvojeni industrijski postupci za pročišćavanje sustava nakon pregorijevanja kompresora ne smiju se zaboraviti obaveze koje proizlaze iz montrealskog protokola, vezane za korištenje tvari opasnih za ozonski omotač, a koje se koriste prilikom ispiranja.

ISPIS DETALJA ZA Pregorjevanje kompresora – problem korozivnog djelovanja kiselina u rashladnim uljima

ANKETA

Ispunite našu anketu i pomozite nam da našu stranicu učinimo još kvalitetnijom!
Degenia Velebitica
Rectorseal
Održavanje grijanja
Čišćenje i održavanje toplovodnih sistema centralnog grijanja
Zaštita sistema do kamenca, korozije i smrzavanja
Čišćenje sistema centralnog grijanja do kamenca, korozije i taloga
Detekcija i brtvljenje manjih mjesta curenja
Smanjenje buke u sistemima
Uklanjanje kamenca
Sredstva za tretman ulja za loženje i održavanje spremnika goriva
Sredstva za uklanjanje čađi i čišćenje plamenika
Tretman komercijalnih sistema grijanja i hlađenja
Čišćenje sistema grijanja
Zaštita sistema grijanja
Tretman parnih sistema grijanja
Dezinfekcija kotlovske i potrošne vode
Sredstva za dezinfekciju vode sustava grijanja i hlađenja
Sredstva za dezinfekciju potrošne i pitke vode
Oprema i pribor
Pribor
Oprema
Dimna strana sistema grijanja
Čišćenje čađi
Tretman ulja za loženje
Čišćenje naslaga
Čišćenje uljnih plamenika
Filteri za zaštitu sistema grijanja i hlađenja
Filteri za uklanjenje magnetne i ne-magnetne prljavštine
Kućni sistemi grijanja i hlađenja
Srednje veliki komercijalni sistemi
Filteri za uklanjenje magnetne prljavštine
Veliki komercijalni i industrijski sistemi
Oprema i pribor
Pribor uz pumpe
Pumpe za čišćenje kamenca
Pumpe za strojno ispiranje - Power Flushing
Vodena strana sistema grijanja
Čišćenje i ispiranje radijatora i instalacija
Biocidna sredstva za čišćenje mikrobiološke kontaminacije i zaštitu sistema
Kiselinska sredstva za čišćenje instalacija
Neutralna bezkiselinska sredstva za čišćenje novih i starih instalacija
Sredstva za neutralizaciju kiselina
Čišćenje kamenca s izmjenjivača topline
Uklanjanje kamenca
Sredstva protiv pjenjenja
Neutralizacija kiselina
Ostali proizvodi za tretman sistema grijanja
Brtvljenje malih mjesta propuštanja
Smanjenje buke u sistemu
Zaštita od korozije i kamenca
Zaštita od smrzavanja
Degenia Velebitica
Standard Degenia Velebitica dio je cjelovitog projekta “Zdravlje ljudi i higijena klima uređaja” čiji je cilj poboljšanje kvalitete zraka kao i stvaranje osjećaja ugode i sigurnosti osobama koje borave u klimatiziranim prostorima.

Kontaktirajte nas
*IME I PREZIME
*EMAIL ADRESA
PORUKA / UPIT
*Ovdje upišite GRIJANJE
Znak * označava obavezna polja