Objavljeno: 29. 08. 2012 - 12:14
Magnetit u sistemu grijanja

Uklanjanje magnetita iz sistema centralnog grijanja pomoću Fernox proizvoda i opreme povećava efikasnost Vašeg sistema centralnog grijanja.

Česta pojava u sistemima centralnog grijanja je korozija koja rezultira crnim ili magnetitnim muljem. To dovodi do blokiranja cirkulacijskih pumpi i začepljenja izmjenjivača topline. Najviše je izražena kod novih bojlera koji imaju izmjenjivače topline posebno osjetljive na ostatke korozije u radijatorima. U konačnici to znači česte kvarove i skupe popravke. Da biste zaštitili Vaš sistem grijanja od ovih problema, potrebno je nakon temeljitog čišćenja instalacije upotrijebiti kvalitetan inhibitor korozije.

 

U suradnji s tvrkom El-plin iz Zagreba smo napravili čišćenje  postojeće instalacije centralnog grijanja pomoću Fernox pumpe za ispiranje. Uvjerili smo se koliko je u naizgled čistoj vodi iz radijatora zapravo bilo magnetita i magnetitnog mulja. Na slikama možete vidjeti rezultate čišćenja, tj. količinu magnetita izdvojenog iz sistema pomoću sredstva za čišćenje Fernox F3 Cleaner. Nakon toga smo u sistem stavili Fernox F1 Protector - sredstvo za zaštitu od nastanka kamenca i korozije. Dodatna zaštita sistema može se osigurati i ugradnjom posebnog magnetskog filtra TF1 koji na sebe veže svu magnetsku i nemagnetsku kontaminaciju iz vode i time povećava učinkovitost i produžuje vijek trajanja kompletne instalacije grijanja.

 
 
  Novosti - Sve