Objavljeno: 06. 04. 2021 - 8:38
Problem kiseline u klima uređajima

Zašto dolazi do pojave kiseline u klima uređajima?

Pojavu kiseline u kompresoru možemo opisati kao rezultat niza kemijskih reakcija. Uz prisutnost kemikalija kao što su ulja za kompresor i rashladna sredstva koja sadrže klor/fluorin, katalitičkih metala poput bakra i čelika, raznih polimernih materijala, plus uvjeta rada koje karakteriziraju veoma visoka temperatura i pritisak zajedno s prisutnom snažnom električnom energijom, može doći i često do kemijskih reakcija. U kontaktu s vodom, koja ne bi trebala biti prisutna, ali gotovo uvijek jest, dolazi do nastajanja kiseline. Kad je rashladno sredstvo izloženo nečistoćama ili stvara visoku temperaturu, javljaju se kemijske reakcije koje proizvode kisele spojeve. Kiseline nagrizaju spojeve unutrašnjih električnih vodova, ubrzavaju mehaničke kvarove i izazivaju pregorijevanje kompresora. Također, stvaraju male rupe u komponentama klima uređaja, omogućavajući ulaz daljnjim nečistoćama i onečišćenjima koji preolaze u sustav.  

 

Kako odrediti prisutnost kiselinu u uređaju?

Budući da tipični hermetički kompresor nema ispust ulja, ispitivanje par rashladnog sredstva jedina je praktična metoda na mnogim stambenim ili laganim klima uređajima. Ispitivanje rashladnog sredstva na kiselinu može se brzo i jednostavno napraviti pomoću Acid Test Kit-a. Ukoliko se ustanovi da je kiselina prisutna u sistemu, sistem je potrebno na adekvatan način tretirati  proizvodom za uklanjanje kiseline.

 

Kako ukloniti kiselinu?

Najučinkovitiji način je korištenje namjenskih proizvoda poput  Acid Away POE i Acid Away PRO koji kemijski neutraliziraju kiselinu i uklanjaju potrebu za ispiranjem sistema. Osim za uklanjanje kiseline, proizvod se može koristiti i preventivno kako bi se spriječilo izgaranje kompresora.

  Novosti - Sve